Peste 1600 elevi din 6 orase experimenteaza arhitectura in saptamana Scoala Altfel, cu sprijinul YTONG

De-a Arhitectura Povestita este un proiect sustinut inca de la inceput de brandul de origine germana YTONG

Succesul inregistrat de conferintele de arhitectura in primele doua editii a condus la o extindere a acestora in doua zone importante din tara: Transilvania si Moldova. Astfel, peste 1600 elevi din Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj, Iasi si Brasov vor asculta, in cadrul saptamanii Scoala Altfel din acest an, povesti interactive despre arhitectura, despre orase si cladirile care ii inconjoara, oferindu-le un bagaj important de cunostinte de cultura generala.

"Arhitectura ii atrage intr-un mod incredibil pe copiii din clasele primare. Iubesc povestile despre case, activitatile practice si ideea ca intr-o zi vor putea schimba modul in care arata orasele in care locuiesc", a adaugat Eliza Yokina, membru fondator De-a Arhitectura.

De-a arhitectura povestita este un proiect sustinut inca de la inceput de brandul de origine germana YTONG, cunoscut pentru implicarea in proiecte renumite de arhitectura la nivel international. "Pentru importanta acordata educatiei de arhitectura si implicarea in sustinerea activitatilor asociatiei, YTONG va fi prima companie desemnata Membru Onorific al Asociatiei De-a Arhitectura", a adaugat Eliza.

"Suntem onorati sa primim aceasta distinctie si foarte bucurosi ca am reusit sa aducem arhitectura in scolile din Romania. Ne dorim sa dezvoltam acest proiect de la an la an, sa contribuim la educarea si formarea tinerelor generatii, dezvoltandu-le interesul pentru mediul construit de calitate, ecologic si eficient energetic", declara Georgiana Stanciu, specialist marketing Xella Ro, producatorul blocurilor de zidarie YTONG.

In Bucuresti apoximativ 700 de elevi din clasele primare vor participa la seminarii despre arhitectura organizate la scoala Centrala, scoala Constantin Brancusi si Biblioteca Central Universitara (BCU). Din Moldova, Iasiul este orasul care va organiza in premiera seria "De-a arhitectura povestita" unde s-au inscris deja 88 de elevi. Peste 250 de elevi din Cluj Napoca au ales sa afle mai multe despre arhitectura si despre spatiul construit in Saptamana Altfel. Alti 600 de copii din Transilvania (Timisoara, Sibiu si Brasov) si-au manifestat interesul de a participa la prezentari pe aceasta tema.

In cadrul conferintelor arhitecti notorii precum Ana Hogas si Ionut Florea (Into the world), Stefan Simion si Irina Melita (The Poster), Andrei Ivanescu, Eliza Yokina, Ana Maria Goilav, Roxana Strut-Stefanovici, Magda Vieriu si Octavian Hrebenciuc (Volumetrica), Andrei Muresanu, Gabriel Rosca (Cooplan), Marius Timofte (3Dplan), Mihai Sima, Sorin Ciuariu, Brandusa Havasi, Atelier MASS si Vlad Rusu sunt invitati in fata scolarilor pentru a le vorbi despre importanta arhitecturii in viata lor.

Asociatia De-a Arhitectura isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Prin intelegerea si asumarea acestor valori de catre diverse categorii de public, De-a Arhitectura urmareste cresterea calitatii mediului construit din mediile urbane si rurale.

Despre De-a Arhitectura
De-a Arhitectura este o asociatie care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit, prin predarea in scoli de stat si private a cursurilor de arhitectura pentru copii. Asociatia a fost creata de arhitecti romani: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil si Miruna Grigorescu. Impreuna cu Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania si in parteneriat cu Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti, Asociatia de-a arhitectura a dezvoltat un program cultural care include un program educational numit "De-a arhitectura in orasul meu". Acesta este un curs de cunostiinte de arhitectura si mediu construit pentru clasele III-IV, ce poate fi utilizat pentru materia optionala. Pentru anul scolar 2014-2015 cursul se va desfasura in 100 de clase din 13 orase, fiind predat de arhitectii invatatori.

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...