Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor

Termosistem cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation

olutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor
Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor

70000 de persoane sunt spitalizate in fiecare an ca urmare a incendiilor, 4000 de oameni mor anual in incendii (majoritatea din cauza fumului), 126 mld euro sunt pagubele pricinuite anual de foc, 90% dintre incendiile din UE s-au produs in cladiri (ne petrecem 90% din timpul nostru in astfel de cladiri), mai mult de 2 milioane de incendii sunt raportate in fiecare an in Europa!

Functia de protectie la incendii este necesara pentru prevenirea distrugerii structurii cladirii in cazul incendiilor si in felul acesta, de a permite persoanelor sa iasa in siguranta din cladire.

Normativul care reglementeaza siguranta la foc a cladirilor este Indicativul P 118-99, din pacate datand din 1999, care este de multi ani in revizuire si dezbatere publica, fara insa a se contura intr-o forma finala care sa reglementeze de o maniera mai stricta siguranta la foc a cladirilor.

Clasificarea produselor de constructii in ceea ce priveste reactia la foc conform EN 13501-1 este cunoscuta sub numele de "Euroclass". Exista 7 clase: A1, A2, B, C, D, E si F. Alte clasificari complementare claselor A2, B, C, D, E sunt pentru: emisii de fum s1, s2, s3 si picaturi arzande d0, d1, d2.

Produsele clasificate in clasa A1 nu contribuie la propagarea sau dezvoltarea focului, inclusiv in cazul focului complet dezvoltat, nu degaja emisii de fum si nu produc picaturi arzande.

Produsele Knauf Insulation din fibre minerale sunt incombustibile si au cel mai ridicat nivel de protectie la incendiu, avand clasa A1.

Rezistenta la foc a constructiilor se evalueaza pentru intregul sistem, nu pentru produse specifice. Pentru structurile concepute ca sistem, de regula rezistenta la foc are simbolul "REI" (pentru elemente portante - pereti de caramida, BCA, acoperisuri tip terasa, plansee) sau "EI" (elemente neportante - pereti de gips-carton), unde:

  • R reprezinta capacitatea portanta si stabilitatea
  • E reprezinta integritatea
  • I reprezinta izolatia.

REI sau EI este asociata cu o valoare care reflecta timpul in minute (de exemplu: REI 30 - rezista 30 minute), in care structura rezista la incendiu.

Testele la foc ale sistemelor complete prevad criterii de testare stricte, avand componente functionale cu parametri specifici fiecarei incercari. Majoritatea sistemelor care au fost testate si clasificate pentru rezistenta la incendiu recomanda utilizarea in cavitatea interioara a peretilor despartitori o izolatie din fibra minerala.

Producatorii si furnizorii de sisteme complete (ex. Knauf - producator de sisteme de gips carton) asigura in documentatia lor configuratii testate si complet functionale, ce includ clasificari de rezistenta la foc de tip REI. In fiecare configuratie, exista o cerinta definita clar privind tipul de izolatie termica, inclusiv grosimea minima si numarul de straturi. Materialele Knauf Insulation, din vata minerala de bazaltica, combinate cu sistemele din gips carton Knauf, pot ajunge pana la EI 180 rezistenta la foc.

Componentele structurale sunt evaluate din doua perspective. Una este contributia lor la intensitatea incendiului si cea de-a doua este evaluarea proprietatilor materialelor utilizate, cele care le clasifica pentru riscul la incendiu si cele care determina stabilitatea si capacitatatea de portanta din timpul oricarui incendiu care s-ar putea produce.

Siguranta la foc este deosebit de importanta pentru functionarea fara risc de incendiu a cladirilor, fiind necesar dupa caz o delimitare in compartimente separate in caz de incendiu a anumitor incaperi, protectie suplimentara pentru cladirile care au in vecinatate constructii inalte, etc.

Ca producator de vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica, Knauf Insulation acorda o foarte mare importanta protectiei la foc a cladirilor. Atat vata minerala de sticla cat si vata minerala bazaltica sunt materiale incombustibile, cu euroclasa de reactie la foc A1. Cu toate acestea, datorita compozitiei si a punctului mai mare de topire, vata minerala bazaltica, este recomandata pentru aplicatii ce necesita rezistenta ridicata la foc.

Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor
Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor

Astfel, vata minerala bazaltica are temperatura de lucru de pana la 700°C, iar vata minerala de sticla de pana la 200°C. Knauf Insulation are cel mai complet portofoliu de produse pentru toate aplicatiile: acoperisuri, pereti exteriori, pereti de compartimentare, pardoseli, izolatii tehnice (tevi, conducte, etc).

Cadrul legislativ cu privire la protectia la foc in Romania:

  • Normativ de siguranta la foc a constructiilor: Indicativ P118-99
  • Ordin nr. 431-2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind clasificarea si incadrarea produselor pentru constructii pe baza performantelor la foc
  • Solutii cadru privind reablitarea termo-higro-energetica a anvelopei cladirilor de locuit existente; Indicativ SC007-2013
  • Standarde de cost pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte; Indicativ SC004-2012
  • Normativ de siguranta la foc a constructiilor; Indicativ P118-2016 (Proiect in ancheta publica)
  • Normativ de securitate la incendiu a parcajelor subterane pentru autoturisme NP127:2009.

Pe scurt, pentru cladirile cu regim de inaltime de peste 28 metri (12 etaje), anveloparea trebuie realizata integral numai din produse din clasa de reactie la foc A1 sau A2-s1, d0, aceasta insemnand vata minerala bazaltica.

Pentru cladirile cu regim de inaltime de sub 12 etaje (28m inaltime) se utilizeaza termoizolatii din clasa de reactie la foc cel putin B-s2, d0, dar in jurul ferestrelor si usilor pe toate laturile exterioare se foloseste material termoizolant din clasa de reactie la foc A1 sau A2-s1, d0, cu latimea de minimum 0,30 m, adica vata minerala bazaltica. Ca varianta alternativa, mai des folosita in practica, aceste bordari de goluri din peretii exteriori, pot fi inlocuite cu fasii orizontale continue de material termoizolant cu clasa de reactie la foc A1 sau A2-s1, d0 dispuse in dreptul tuturor planseelor cladirii cu latimea de minim 0,30 m, adica vata minerala bazaltica (ca in exemplificarile alaturate).

Termosistem cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation - Renovare bloc
Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor
Sursa: Indicativ SC007-2013 (Obligatoriu)

Termosistem cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation - Renovare bloc
Solutii Knauf Insulation pentru protectia la foc a cladirilor

Solutia Knauf Insulation: Termosistem cu vata minerala bazaltica

  • Izolare termica in functie de conductivitatea termica specifica a produsului - economia de energie se traduce prin facturi mai mici la energie
  • Izolare fonica (la zgomot aerian si absorbtie acustica) datorita structurii fibroase
  • Material incombustibil, nu intretine arderea si nici nu emana gaze nocive sub actiunea focului
  • Permeabilitate la vapori (peretele "respira")
  • Fibrele de vata minerala sunt protejate de o substanta hidrofoba
  • Rezistenta in timp - roca bazaltica nu corodeaza si nu este corodata, nu este atacata de ciuperci si microorganisme, nu putrezeste
  • Rigiditate superioara
  • Stabilitate dimensionala - isi pasteaza forma in timp
  • Montare si taiere usoara.

Produse mentionate in articol
Lamele de plafon din vata minerala bazaltica CLT C1 Thermal Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Top Placi termoizolante pentru podele si poduri circulabile neincalzite DF Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Norm
 
Vata minerala bazaltica Knauf Insulation cu tehnologie ECOSE®
17 produse

Materia prima pentru fabricarea vatei minerale bazaltice este roca numita bazalt. Produsele din fibra bazaltica sunt fabricate sub forma de placi sau lamele. Sunt materiale mai dure, unul din avantajele lor fiind pastrarea pe termen lung a excelentelor proprietati mecanice. Produsele Knauf Insulation fabricate din vata minerala bazaltica sunt rezistente la foc (Clasa A1, cea mai buna protectie la foc), bune izolatoare termice si acustice, si isi pastreaza stabilitatea dimensionala in caz de presiune excesiva. Portofoliu de vata bazaltica poate fi folosit pentru diverse tipuri de aplicatii: acoperisuri tip terasa, pardoseli, pereti exteriori - termosistem, acoperisuri inclinate, pereti exteriori - fatada ventilata, pereti de compartimentare, fadade cu izolare interioara, dar si pentru aplicatii tehnice (categorie izolatii tehnice).

17 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-S Thermal Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-N Thermal Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-N Thermal 2 Lamela termoizolanta fatade de contact FKL Thermal
 
Termosistem Knauf Insulation Thermal
4 produse

Produsele Knauf Insulation fabricate din vata bazaltica sub forma de placi sunt rezistente la foc si isi pastreaza stabilitatea dimensionala in caz de presiune excesiva. Vata minerala bazaltica destinata fatadelor exterioare (din componenta termosistemului), se regaseste in noua gama Thermal cu performante termice imbunatatite, λ fiind intre 0.034 si 0.036 W/mK.

4 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Noua gama de placi din vata minerala bazaltica NaturBoard acum cu tehnologie ECOSE ®
Noua gama de placi din vata minerala bazaltica NaturBoard acum cu tehnologie ECOSE ®
Tehnologia inovatoare ECOSE® de la Knauf Insulation acum si in vata minerala bazaltica
Noua gama de placi din vata minerala bazaltica NaturBoard acum cu tehnologie ECOSE ®
E dovedit! Izolarea casei cu vata minerala Knauf Insulation scade costurile cu incalzirea
E dovedit! Izolarea casei cu vata minerala Knauf Insulation scade costurile cu incalzirea
Doua case similare au fost monitorizate pentru consumul de caldura in timpul unei ierni
E dovedit! Izolarea casei cu vata minerala Knauf Insulation scade costurile cu incalzirea
Izolarea fatadelor de contact - avantaje si etape de montare termosistem cu vata minerala Knauf Insulation
Izolarea fatadelor de contact - avantaje si etape de montare termosistem cu vata minerala Knauf Insulation
Izolare termica, protectie fonica, rezistenta in timp, reducerea costurilor, economie de energie si manevrabilitate
Izolarea fatadelor de contact - avantaje si etape de montare termosistem cu vata minerala Knauf Insulation
Izolarea fatadelor cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation
Izolarea fatadelor cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation
Pentru izolarea fatadelor diverselor tipuri de cladiri, respectiv a blocurilor in cazul reabilitarii termice
Izolarea fatadelor cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...