Termografiere: erori in masurare si solutiile oferite de Testo

Camerele de termoviziune Testo reprezinta solutia ideala pentru masuratorile termografice

In conditiile cresterii pretului energiei si a costurilor datorate intreruperii productiei, masurarea temperaturii fara contact a devenit foarte importanta in evaluarea eficientei termice a cladirilor si a mentenantei industriale. In orice caz, termografia nu este doar o simpla metoda de masurare, ci presupune aplicarea anumitor reguli de baza atunci cand se masoara temperatura fara contact.

Posibile erori in masurare.
Emisivitatea este un coeficient specific fiecarui material in parte. Acesta variaza in functie de proprietatile suprafetei si, pentru anumite materiale, in functie de temperatura obiectului masurat. Setarea corecta a coeficientului de emisivitate (ε < 1) este extrem de importanta in special atunci cand exista diferente mari intre temperatura obiectului masurat si cea a mediului ambiental. Un coeficient de emisivitate necorespunzator poate duce la valori de masurare eronate si la interpretarea gresita a rezultatelor. Atunci cand temperatura obiectului masurat este mai mare decat temperatura ambientala, setarea unei emisivitati prea mari duce la citirea unor valori de temperatura excesiv de mici si invers, setarea unei emisivitati extrem de mici duce la citirea unor valori de temperatura excesiv de mari. Atunci cand temperatura obiectului masurat este mai mica decat temperatura ambientala, setarea unei emisivitati extrem de mari duce la citirea unor valori de temperatura excesiv de mari iar setarea unei emisivitati extrem de mici duce la citirea unor valori de temperatura excesiv de mici.
Setarea incorecta a emisivitatii
Masuratori cu si fara sticla

Multe materiale, cum ar fi sticla de exemplu, care sunt transparente pentru ochiul uman, nu permit trecerea radiatiilor in infrarosu cu lungimi mari de unda. Exista insa cateva materiale care permit trecerea radiatiei in infrarosu, cum sunt, de exemplu, foliile subtiri din plastic, si germaniul, materialul din care sunt construite lentila si sticla de protectie a camerelor de termoviziune Testo.

Daca elementele localizate sub suprafata obiectului masurat afecteaza prin conductie distributia temperaturii pe suprafata acestuia, structurile din interiorul obiectului masurat pot fi de obicei identificate intr-o imagine termica. Totusi, camera de termoviziune masoara doar temperatura suprafetei. Nu este posibila o evaluare exacta a valorilor temperaturii din interiorul obiectului masurat.

In esenta, pentru a obtine o imagine termica corecta, trebuie sa se tina cont de eventualele surse de eroare ce pot aparea:
  • Setarea incorecta a emisivitatii
  • Setarea incorecta a temperaturii reflectate
  • Focalizare necorespunzatoare (imagine termica neclara)
  • Distanta de masurare este prea mica sau prea mare
  • Masuratoarea este realizata cu lentile inadecvate
  • Zona masurata este prea mare
  • Perturbatii pe calea de transmitere
  • Efectul surselor externe de radiatie (de ex. becuri, soarele, etc.)
  • Interpretarea incorecta a imaginii termice datorita reflexiei
  • Schimbari bruste ale temperaturii ambientale
  • Interpretarea gresita a imaginii termice din cauza lipsei de cunostinte despre structura obiectului masurat
Camerele de termoviziune Testo
Solutia profesionala.
Datorita tehnologiilor si accesoriilor cu care sunt echipate, camerele de termoviziune Testo reprezinta solutia ideala pentru masuratorile termografice. Software-ul profesional de prelucrare si gestionare a imaginilor, IRSoft, permit ajustari in cel mai mic detaliu. Prin functiile de selectare a emisivitatii si introducere a valorii temperaturii reflectate ce sunt disponibile atat in meniul camerei de termoviziune cat si in meniul software-ului, sunt eliminate doua dintre cele mai importante surse de eroare in masurarea fara contact a temperaturilor suprafetelor. Diversitatea paletelor de culori disponibile sunt de mare ajutor atunci cand este necesara obtinerea unei imagini cu contrast puternic. Functia de scalare manuala a valorilor limita imbunatateste substantial gradatia temperaturilor si culorilor afisate pe camera de termoviziune.
Exemplu de masuratoare
Lentile interschimbabile
Software profesional

Un alt aspect important in termografiere este utilizarea unor lentile potrivite, in functie de aplicatie. Testo ofera atat lentile cu unghi larg de vizualizare pentru analiza obiectelor de dimensiuni mari cat si lentile cu unghi ingust, adecvate pentru masurarea in detaliu. De asemenea, in functie de aplicatie, trebuie sa se tina cont de rezolutia detectorului in infrarosu cu care este echipata camera de termoviziune pentru a obtine imagini corespunzatoare.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre camerele de termoviziune Testo, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Testo Romania, folosind butonul corespunzator.
Stiri conexe
Noile camere de termoviziune testo 865, testo 868, testo 871 si testo 872
Noile camere de termoviziune testo 865, testo 868, testo 871 si testo 872
Alegerea potrivita pentru orice termografiere
Noile camere de termoviziune testo 865, testo 868, testo 871 si testo 872
Categorii
Aparat de masurat
Aparat de masurat
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Unelte
Unelte
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...