Protectie durabila pentru eoliene cu solutiile Sika

In intreaga lume, Sika protejeaza sistemele eoliene de la fundatie pana la elice, pe apa si pe pamant

Pentru un aliat economic, sunt imperative utilizarea eficienta a energiei eoliene, protectia maxima impotriva coroziunii, precum si cheltuielile minime de intretinere. Avand o eficienta ridicata, solutiile Sika garanteaza o protectie economica si durabila pentru o forma de energie cu o istorie nepatata si un viitor promitator.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au folosit de energiile regenerabile oferite de natura. Morile de vant erau astfel folosite la macinarea grauntelor, taiarea bustenilor si extragerea apei pentru consumul general, dar si irigatii. Principiul ramane acelasi si azi, chiar daca echipamentele angrenate au crescut considerabil si sunt complet diferite.
Necesitatea de a reduce in permanenta costurile pe kW/h a determinat aparitia de sisteme eoliene tot mai mari si cu o eficienta crescuta. Amplasarea acestora in locuri expuse, unde forta vantului este foarte agresiva, le supune, de asemenea, atacurilor corozive ale agentilor naturali, de la atmosfera sarata sau poluata, umiditatea ridicata, socuri termice, pana la radiatia UV a soarelui.
Pentru ca in domeniul turbinelor eoliene solicitarile privind adezivii si materialele de etansare au crescut semnificativ in ultimii 15 ani, Sika si-a adaptat tehnologiile in mod constant pentru a continua sa ofere produse care indeplinesc cele mai inalte cerinte. Astfel, se utilizeaza adezivi speciali in procesul de lipire a elementelor de beton pentru constructia de piloni destinati acestor structuri impresionante.
Pe apa sau pe pamant, Sika protejeaza in mod durabil elementele componente ale morilor de vant moderne incepand cu elicele, paletele, compartimentele mecanismului, axele, cutiile de viteza, pilonii si terminand cu fundatiile din otel si beton. Pe varful muntilor, sau in largul marii, sistemele eoliene rezista la frig si caldura, vant si vreme rea, radiatii ultraviolete si apa sarata.

Descrierea proiectului
In localitatea Dorobantu, judetul Constanta a fost construit un parc eolian cu 40 de turbine eoliene. Acesta va contribui la productia de energie electrica ecologica pe piata romaneasca, utilizand surse de energie regenerabila.
Cerintele proiectului
Fundatiile turbinelor au fiecare aproximativ 800 m3, fiind realizate din beton de inalta performanta, astfel ca era de asteptat ca in astfel de cazuri sa apara crapaturi. Aceste crapaturi din fundatii trebuie etansate. Imbinarea dintre fundatie si primul inel al turnului metalic trebuia sa fie foarte bine etansata.
Solutiile Sika
Crapaturile au fost mai intai deschise cu ajutorul unui disc diamantat, dupa care au fost umplute cu Sikadur-31 N, aplicat cu o gletiera. Au fost montate pachere de injectie atat pe partea stanga cat si pe cea dreapta a crapaturii si s-au injectatat prin acestea rasina epoxidica Sikadur-52 pana la umplerea completa a crapaturilor. Lungimea totala a crapaturilor a fost in medie de 50 m la o fundatie.
Etansarea rostului dintre turn si fundatia de beton s-a realizat utilizand sisteme de preluare a fisurilor formate din membrana lichida armata (LAM). Sistemul LAM ar trebui aplicat pe intreaga zona din jurul rosturilor, atat pe latura betonului expusa la UV cat si pe peretele vertical care urmeaza sa fie balastat cu pietris.

Solutia Sika asociata include Sikalastic-601 BC/-621 TC pentru suprafata expusa la UV si Sikalastic-602 BR/ -622 TR pentru suprafata balastata cu pietris. Sistemele au fost armate cu fibra de sticla Sika Reemat Premium si aplicate intr-o grosime medie de 1,20 mm, care reprezinta grosimea standard pentru sistemul Sikalastic MTC-12. Suprafata a fost pregatita prin sablare cu apa la o cu presiune de 350 bari pentru indepartarea noroiului si a laptelui de ciment. Stratul suport din beton a fost amorsat cu Sika Concrete Primer, aplicat cu un trafalet.







Participantii la proiect:
Titular: OMV-Petrom
Contractor general: Strabag Srl
Subcontractor: Klaf Serv Srl
Organizatia Sika: Sika Romania Srl
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Sika folosite, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Sika Romania Srl, folosind butonul corespunzator.
Categorii
Adeziv universal, banda adeziva
Adeziv universal, banda adeziva
Mortar
Mortar
Material pentru reparatii beton
Material pentru reparatii beton
Mastic, banda, profil de etansare rosturi
Mastic, banda, profil de etansare rosturi
Membrana, placa izolatoare din material plastic
Membrana, placa izolatoare din material plastic
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...