Furnalul 5 ArcelorMittal Galati - Refacerea si consolidarea structurii din beton cu materialele si solutiile tehnice oferite de MAPEI

MAPEI este unul dintre cei mai mari producatori de adezivi si substante chimice pentru industria constructiilor din lume

MAPEI inseamna in traducere „Materiale auxiliare pentru constructii si industrie” si este unul dintre cei mai mari producatori de adezivi si substante chimice pentru industria constructiilor din lume. Dezvoltarea companiei s-a bazat pe trei principii antreprenoriale: specializarea productiei, calitatea cercetarii si prezenta internationala, fapt ce a facut posibil ca MAPEI sa ajunga, dupa mai bine de 75 de ani, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale speciale pentru constructii pe plan mondial.
Etape in reabilitarea betoanelor:
I. Determinarea cauzei de degradare
II. Alegerea sistemului de reabilitare
III. Pregatirea stratului suport
IV. Pasivizarea armaturilor
V. Refacerea sectiunii
VI. Consolidarea elementelor din beton armat
I. Determinarea cauzelor de degradare
Furnalul numarul 5 din incinta ArcelorMittal Galati este realizat cu structura mixta, beton-otel.

Din cauza acumularii de gaze din trenurile de fonta, acumulari de gaze preponderent in sectiunea centrala si mai putin spre traveile marginale, structura din beton s-a degradat continuu, neexistand practic decat o masura slaba de protejare a acestor elemente. Din acest motiv, elementele deschiderilor centrale sunt mult mai afectate decat cele marginale, impunandu-se masuri extreme de reparare si consolidare.

Efectul imediat al agresivitatii chimice datorat gazelor acumulate de la caldarile de fonta topita in deschiderile centrale s-a transpus printr-o carbonatare accelerata a elementelor din beton, corodoarea armaturilor si prin efectul de marire a volumului acestora si exfolierea stratului de acoperire cu beton, toate acestea ducand in final la degradari substantiale ale elementelor.

Adancimea de carbonatare la planseul din beton armat s-a realizat prin extragerea unor carote care au fost supuse testului cu fenolftaleina concentratie 1%. S-au stabilit astfel adancimi de la 2-3 cm in unele locuri pana la aproximativ 10-12 cm in alte locuri, ceea ce duce in final la concluzia ca fenomenul de carbonatare a afectat in profunzime planseul, acesta avand o grosime de aproximativ 15 cm. La stalpi si grinzi, adancimea de carbonatare s-a determinat prin pulverizare succesiva de fenolftaleina concentratie 1%, aceasta ajungand in unele locuri pana la 10 cm.

Ca urmare a testelor efectuate, conform SR EN 14630-2007 s-a decis scoaterea armaturilor din mediul acid prin indepartarea completa a stratului de acoperire inclusiv cu circa 1-2 cm dincolo de armaturi la toate elementele din beton armat.
Starea initiala a structurilor din beton

II. Alegerea sistemului de reabilitare s-a facut tinand cont de cauzele de degradare, de natura betoanelor precum si de compatibilitatea materialelor folosite cu stratul suport.
Etape de pasivizare si testare a adancimii de carbonatare


IV. Pasivizarea armaturilor s-a realizat prin pensularea acestora, dupa o curatare prealabila in urma hidrodemolarii, cu un mortar monocomponent cu inhibitori de coroziune numit Mapefer 1K. Mortarul de pasivizare s-a aplicat si pe zonele adiacente barelor de armatura constituind o punte de aderenta sporita cu stratul de mortar pentru reprofilare.


V. Refacerea sectiunii (reprofilare) s-a realizat utilizand un mortar monocomponent, fibroranforsat, tixotropic, rezistent la sulfati, cu ductilitate mare numit Mapegrout Easy Flow GF. S-a impus folosirea mortarului mentionat datorita faptului ca este din clasa R4 conform SR EN 1504 si are rezistente ridicate la agresiuni chimice, in special la agresiunea sulfatilor. Refacerea elementelor degradate din beton armat s-a realizat aplicand straturi succesive de material de grosime variabila de la 3 cm la 5 cm. Datorita procesului de hidrodemolare, stratul suport a fost saturat cu apa, aceasta constituind o punte de aderenta suficienta pentru mortarul de reparatii.
VI. Consolidarea elementelor din beton armat ale structurii s-a realizat tinand cont de urmatorii factori:
- capacitatea portanta suplimentara ce trebuia preluata prin elementele compozite;
- rezistenta la temperaturi (foc) a elementelor compozite.

Datorita acestor doi factori importanti s-a ales sistemul de consolidare cu matrice cimentoasa preferata in locul celei din rasina epoxidica datorita rezistentei ridicate la temperaturi mari si la foc.

Sistemul FRP (fiber reinforced polymer), datorita faptului ca matricea este o rasina epoxidica, trebuie protejat la temperaturi si este inadecvat acestor tipuri de structuri cu expunere continua la temperaturi foarte mari.

Sistemul FRCM (FRG a fiber reinforced grout sau Fabric reinforced cementition matrix) are rezistente ridicate la temperaturi si deci este adecvat acestor tipuri de structuri. Sistemul FRCM folosit la consolidarea elementelor din beton armat ale structurii (grinzi si placi de planseu) a constat in urmatoarele materiale:
- Planitop HDM Maxi - mortar pe baza de ciment, bicomponent, cu ductilitate mare, fibroranforsat, cu liant cu reactie puzzolanica, aplicat in straturi de maximum 25 mm pentru nivelarea substraturilor din piatra, caramida sau tuf inainte de aplicarea Mapegrid G220/Mapegrid G120/Mapegrid B/Mapegrid C170;
- MapeGrid C 170 - tesatura din fibre de carbon de inalta rezistenta pentru consolidarea structurilor realizate din beton, piatra, zidarie sau tuf, care confera structurii consolidate o ductilitate mai mare si o distributie uniforma a eforturilor;
- Mapewrap C Fiocco - coarda din fibre unidirectionale de carbon de inalta rezistenta impregnate cu MapeWrap 21 pentru realizarea „conexiunilor structurale”. Acest tip de „ancore” s-au folosit pentru conectarea elementelor de consolidare compozite de la intradosul placilor cu elementele de consolidare compozite de la intradosul grinzilor si cele pentru preluarea fortelor taietoare.

Stalpii au fost consolidati in solutie mixta, confectie metalica + elemente compozite tip lamele.
Imagini finale ale structurii consolidate
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele MAPEI folosite, faceti clic pe butonul Cerere de informatii, sau cereti oferta de pret ori catalog de la persoana de contact a firmei MAPEI Romania Srl, folosind butonul corespunzator.
Produse mentionate in articol
Mortar monocomponent Mapefer 1K
 
Mortar monocomponent Mapefer 1K

Mapefer 1K, mortar monocomponent pe baza de ciment, cu alcalinitate ridicata si inhibitori de coroziune, pentru protectia anticoroziva a armaturilor de fier. Exemple: pentru protectia fierului de armatura la lucrarile de reparatii ale structurilor degradate din beton armat cu mortare pe baza de ciment modificate cu latex pe baza de rasini sintetice sau mortare speciale cu contractii controlate din gama Mapegrout. Dupa intarirea materialului de protectie a armaturilor, se pot aplica mortarele de reparatii in timp de 2-3 zile. Marcat CE.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Mortar
Mortar
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...