proidea.ro catalog online de informatii produse

Convertizorul de succes – scurt ghid de depanare a convertizoarelor de frecventa de curent alternativ Danfoss


2018. februarie 06.

Existenta anumitor presupuneri este absolut normala atunci cand tratati o problema a convertizorului de frecventa

Deveniti detectiv pentru a depana convertizoarele de frecventa de curent alternativ. Printr-o scurta analiza rapida puteti economisi timp si bani intr-o unitate de productie.


Convertizoarele de frecventa sunt parte integranta a oricarei unitati de productie deoarece acestea sunt, deseori, responsabile de controlul proceselor critice. Functionarea corecta a convertizoarelor de frecventa poate insemna performanta eficienta si de incredere a instalatiei, reducerea timpului de intrerupere si reducerea costurilor cu energia, toate acestea reprezinta economisirea unor sume importante de bani.

Cu toate acestea, atunci cand apare o posibila problema la un convertizor, este necesar sa luati rapid masuri pentru a rezolva problema.

Existenta anumitor presupuneri este absolut normala atunci cand tratati o problema a convertizorului de frecventa. Luati in considerare urmatoarele afirmatii drept puncte initiale de investigatie:
 1. A fost operatorul sau proprietarul instalatiei multumit de modul in care convertizorul a functionat o perioada de timp dupa punerea in functiune? Convertizorul a functionat acceptabil pentru o anumita perioada, de exemplu, o luna? Exista date despre procesul de punere in functiune disponibile pentru referinta (cum ar fi: fisiere de configurare sau scheme)?
 2. S-a schimbat procesul? A fost adaugat vreun alt echipament in vecinatate, impartind probabil aceeasi sursa? Este posibil ca performanta si calibrarea convertizorului sa trebuiasca sa se schimbe odata cu aceste modificari.
 3. Care este reclamatia privind performanta? Problema este intr-adevar legata de convertizor, sau este implicat alt echipament?
In acest punct este nevoie a se depana o aplicatie, nu doar un convertizor. Mentinerea unui orizont deschis este critica.

   Coduri de eroare

Fiecare produs fabricat va avea un set specific de coduri de eroare, lista acestor coduri este o parte integranta din setul de depanare. Multi producatori au mai multe serii de produse de convertizoare si exista o consecventa in explicarea acestor coduri de la produse compacte la produse premium.

De obicei, puteti cauta codurile de eroare in urmatoarele categorii generale din tabelul de mai jos.

De asemenea, sunt disponibile jurnale de eroare pentru a permite tehnicianului sa extraga informatii despre modul in care functiona convertizorul in momentul fiecarui defect inregistrat de acesta.

   Extractia datelor cu un PC

In timp ce interpretarea este inca necesara, multi producatori furnizeaza instrumente software care va permit sa extrageti setul de parametri si jurnalul de erori din convertizor. In cazul in care va confruntati cu 20-50 defectiuni inregistrate de convertizor, impreuna cu parametrii operationali, aceste date pot fi dificil de colectat.

Aceste instrumente va ofera, de asemenea, sansa de a compara setul de parametri actual cu setul inregistrat in ziua punerii in functiune si cat a variat acesta fata de valorile implicite din fabrica.

Cu multe dintre aceste instrumente software puteti sa observati datele despre tendinte pe un ecran, pentru a va permite sa utilizati PC-ul ca un osciloscop virtual in obtinerea unei analize mai detaliate a conditiilor.

Fiecare dintre aceste fisiere de date este foarte important daca doriti sa solicitati informatii de la personalul de asistenta tehnica din fabrica. Avand aceste fisiere disponibile, puteti trimite un e-mail unui inginer de la suport tehnic, acestea ii pot permite sa se familiarizeze suficient cu aplicatia solicitantului, pentru a oferi suport eficient si prompt.

   Reparatii si logistica

Odata ce informatiile au fost adunate, urmatorul pas este de a evalua ceea ce este necesar in repararea convertizoarelor. De multe ori, pastrarea unui convertizor de rezerva pe raft ar putea fi o solutie potrivita. Multe puteri nominale sunt livrate, de obicei, in acelasi tip de carcasa. Asta inseamna ca veti dori sa aveti o putere de 1.5 kW (2 CP) pe raft pentru a acoperi treptele inferioare de puteri nominale, si de 3,7 kW (5 CP), 15 kW (20 CP), 30 kW (40 CP), etc. aplicand aceeasi logica. Totusi, aceasta nu este o investitie nesemnificativa si nu este intotdeauna practica.

In plus, majoritatea convertizoarelor au o perioada de valabilitate, astfel incat stocurile de unitati de schimb - in timp ce ar parea o idee atractiva - pot prezenta probleme. Daca exista unele controale ale starii unitatilor din inventar din partea furnizorului sau a utilizatorului, ar putea diminua eventualele probleme. Manipularea corecta a unitatilor de rezerva poate ajuta la limitarea riscului datorat unei perioade de pastrare mari a echipamentelor sensibile, in cazul situatiilor de reparatie. Pentru mai multe informatii despre aceste riscuri, cautati "reformarea condensatoarelor".

Exista de obicei trei clase de convertizoare standard de frecventa: compacta, standard si premium. Unitatile mai mici ale acestor clase de produse sunt considerate, cel mai frecvent, ca fiind ireparabile. Pe masura ce cresc marimea si complexitatea produsului, este mai usor sa gasiti componente potrivite, mai degraba decat sa optati pentru inlocuirea completa. Producatorul de convertizoare va poate furniza piese de schimb pe care sa le stocati pentru echipament.

Cele mai importante piese de schimb sunt cele care au componente conectate la ele, cum ar fi panourile de comanda sau cele cu optiunea touch, cum ar fi tastaturile. De asemenea, pastrarea ventilatoarelor de racire ca piese de schimb pentru inlocuire reprezinta o idee buna.

La fel ca majoritatea industriilor, repararea convertizoarelor reprezinta un domeniu de specialitate. Furnizorii impreuna cu anumiti antreprenori locali, in baza unor contracte, realizeaza operatiuni de service (reparatii in ateliere si la sediul clientului), de inlocuiri planificate si planuri de retrofit impreuna cu garantii extinse. Acestea pot dura pana la cinci sau sase ani, daca aveti nevoie pentru aplicatia beneficiarului. Repararea la sediul clientului este o necesitate atunci cand dimensiunea convertizorului este mai mare de aproximativ 37 kW (50 CP) la 75 kW (100 CP).

Este important sa ne amintim ca aceste convertizoare de frecventa de curent alternativ sunt echipamente electronice complexe si functioneaza ca parte a unei aplicatii. Depanarea si intretinerea corecta a acestui echipament va pot ajuta sa fiti mai eficienti in gestionarea procesului din instalatia beneficiarului si in mentinerea functionarii eficiente a instalatiei.

   Fiti un detectiv de convertizoare de frecventa si obtineti informatii

Pentru a depana eficient un convertizor de frecventa, aveti nevoie de abilitatile unui profesionist si de privirea ascutita a unui detectiv.

Pentru a incepe evaluarea, consultati eticheta tehnica de pe convertizor. Daca informatiile sunt incomplete, o cautare online returneaza frecvent date utile. Este important sa puneti urmatoarele intrebari:
 1. Tipul de alimentare este corespunzator pentru convertizor?
 2. Ce informatii pot fi obtinute de pe afisajul sau panoul de comanda al convertizorului?
 3. Cum este controlat procesul? Exista o retea de comunicatie implicata, cum ar fi Modbus, DeviceNet, Ethernet sau EtherCAT? Controleaza procesul sau doar il monitorizeaza?
 4. Exista o eroare in transmiterea sau colectarea datelor? Exista un semnal de proces acceptabil si cum este furnizat acest semnal?
 5. Daca afisajul convertizorului este activ, sunt furnizate coduri de eroare care ar putea ajuta analiza problemei.
Daca unitatea ramane operationala, determinati daca sunt disponibile date pentru a ajuta la evaluarea problemei, inclusiv:
 • frecventa de iesire / viteza
 • incarcarea convertizorului
 • tensiunea de iesire
 • curent de iesire
 • temperatura unitatii
 • timpul de functionare
 • tensiunea circuitului intermediar de curent continuu
 • stare intrare / iesire analogica
 • stare intrare / iesire digitala.
Daca aveti intrebari despre depanare, nu ezitati sa intrebati specialistii Danfoss, sunt aici pentru a va ajuta. Pentru Danfoss Drives, termenul "service" inseamna mai mult decat simplul ajutor in cazul unei probleme. Este vorba despre a va face viata mai usoara, sprijinindu-va la fiecare pas de-a lungul drumului. Danfoss ofera suport permanent pentru a asigura disponibilitatea maxima a proceselor atat acum, cat si in viitor.

Descriere Are legatura cu aplicatia? Solutie
Probleme interne ale convertizorului Nu, erorile referitoare la memorie sunt specifice componentelor fizice si firmware-ului convertizorului. Calibrarea interna si problemel la panoul de optiuni nu sunt atat de importante cum este controlerul. Reparare / inlocuire convertizor
Probleme externe ale convertizorului Posibila suprasolicitare a sursei de alimentare, interblocari externe si masurile de siguranta necesita atentie sau resurse. Verificati sau inlocuiti conductoarele electrice si observati daca problema poate fi rezolvata.
Problema la sursa de alimentare Nu, indicatorii de dezechilibru ai tensiunii nu reprezinta erori ale convertizorului. Colaborati cu un electrician sau o companie de electricitate pentru a rezolva situatia.
Problema a sarcinii sau a motorului Da, punerile la masa si suprasarcina reprezinta erori cu origini in circuitul motorului. Verificati / inlocuiti motorul sau cablurile motorului.In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre convertizoarele de frecventa de curent alternativ Danfoss, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Danfoss Srl, folosind butonul corespunzator.
 

Produs
Firma
Sediu: RO-077160 Ilfov, Popesti Leordeni, Sos. Oltenitei, nr. 208
Telefon: +40 31 222 2201
Telefon: +40 31 222 2101
E-mail:
Web: www.danfoss.ro
Web: www.products.danfoss.ro
Servicii cu clientii
  +40 31 630 9888
   
   
   
   
Fondata in 1933 de Mads Clausen, in Nordborg, Danemarca, Danfoss dezvolta tehnologii moderne care vor face posibila in viitor obtinerea rezultatelor maxime cu resurse minime. Danfoss raspunde cerintelor din ce in ce mai mari in domenii cheie: infrastructura (ajuta in construirea infrastructurii in mod durabil si eficient), alimentatie (contribuie la cresterea productivitatii in sectorul agricol si la pastrarea si conservarea produselor alimentare), eficienta energetica (tehnologia Danfoss pentru eficientizare a consumului energetic permite obtinerea unor rezultate mai bune cu resurse reduse) si solutii pentru protectia mediului inconjurator (contribuie la scaderea nivelului de emisii si cresterea calitatii vietii umane).
Denumiri marca: Danfoss
Stire
Panoul VLT® Wireless Communication Panel LCP 103
2018.07.10    
Alte stiri in categoria de produse Convertizor de frecventa, soft starter
Alte stiri in categoria de produse Distributie electrica de joasa tensiune
Alte stiri in categoria de produse Instalatii electrice
Cuvinte cheie:  danfoss  danfos  convertizor  convertizoare  frecventa  frecvente  curent  alternativ  ghid  depanare  problema  probleme  solutie  solutii  vlt  hvac  aqua  drive  fc  200  fc200  soft  starter  automation  drive  automationdrive  fc300  300  midi  mididrive